Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Gasten

Amine Bendriouich (MA), Oleg Khadartcev (RU), Zhanna Guzenko (RU), Haytham Nawar (EG), Bahia Shehab (EG), Nagehan Alan (TR), Selin Mörth (TR), Ersin Altin (TR) and Kenza Benbouchaib (MA).

Data

5 tot en met 7 december 2018

Afkomstig uit

Turkijke, Rusland, Egypte en Marokko

Doel van het bezoek

Het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie heeft op 6 december 2018 een meet up georganiseerd in het kader van hun Open Call voor ontwerpprojecten die bijdragen aan inclusieve steden en samenlevingen in Turkije, Rusland, Egypte en Marokko. De middag is bedoeld om informatie te verstrekken over de open call, inzicht te krijgen in relevante thema's, ervaringen over het werken in deze landen te delen en de mogelijkheid te bieden voor het verkennen van samenwerkingen. De uitgenodigde internationale sprekers uit de vier landen zullen vertellen over hun ontwerppraktijken en hun ervaringen met straatcultuur, identiteit, het toe-eigenen van de openbare ruimte en nieuwe relaties tussen stad en platteland.

De negen gasten zullen daarna aanwezig zijn bij Thursday Night Live! Prix de Rome, een avond van Het Nieuwe Instituut over de waarde van speculatief onderzoek en brengen een bezoek aan de Afrikaanderwijk onder leiding van Ramon Mosterd en Alexandre Fortado. Op het programma staan verder een bezoek aan kunstruimte RibRib, de internationale conferentie ThingsCon: The Incredible Machine, de Rotterdams internationale incubator voor startende ontwerpers This is Bouw/The Commune, en MAMA, een platform voor beeldcultuur en jong talent. De delegatie maakt kennis met Nederlandse ontwerpers, architecten, curatoren, ontmoet medewerkers van Het Stimuleringsfonds en bezoekt Het Nieuwe Instituut. Daarnaast delen ze ervaringen over internationaal samenwerken, delen ze kennis over lokale creatieve netwerken en onderzoeken ze mogelijkheden voor eventuele vervolgsamenwerkingen.

Functie

Amine Bendriouich is een modeontwerper uit Marrakech. In zijn werk combineert hij populaire cultuur en authenticiteit, stedelijke esthetiek en Marokkaans cultureel erfgoed. Hij is oprichter van het cross-culturele festival 'Contemporary Moroccan Roots', dat zich focust op het herdefiniëren van de artistieke en culturele identiteit van Casablanca. Creatief directeur Oleg Khadartcev en curator en journalist Zhanna Guzenko dragen via Fridaymilk, een onafhankelijk collectief in Moermansk, bij aan ontwikkelingen in cultuur en media rond de poolcirkel. Ze gebruiken media, workshops en culturele evenementen om aandacht te genereren voor 'culturele decentralisatie'. Haytham Nawar is de oprichter van het Cairo Electronic and New Media Arts Festival, een internationaal centrum voor digitale cultuur in het Midden-Oosten. Bahia Shehab is associate professor design en oprichter van het grafisch ontwerpprogramma aan de Amerikaanse Universiteit van Cairo, waar ze een volledig curriculum heeft ontwikkeld dat gericht is op de visuele cultuur van de Arabische wereld. Ze is de eerste Arabische vrouw die de UNESCO-Sharjah Prijs voor Arabische Cultuur heeft ontvangen. Nagehan Alan en Selin Mörth richtten Design In Situ op, een ontwerpbureau dat zich bezighoudt met experience design en digitale marketing. Ersin Altin is architect/ontwerper, onderzoeker en docent. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van urban studies, geschiedenis en digitale technologie. Kenza Benbouchaib is cultureel operator en adjunct-directeur van het Kulte Center voor hedendaagse kunst en edities in Rabat, Marokko.