Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ter voorbereiding op de tiende Internationale Architectuur Biënnale van São Paulo (najaar 2013) hebben de Braziliaanse curatoren Ligia Nobre en Magu Bueno op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut een bezoek gebracht aan Nederland. Het onderzoeken van partnerships ten behoeve van deze biënnale en andere potentiële Nederland-Brazilië uitwisselingen stond centraal tijdens dit bezoek. Naast uitgebreide gesprekken met Het Nieuwe Instituut zijn de curatoren in contact gebracht met het Nederlandse architectuurveld. Een aantal van deze contacten heeft uiteindelijk geleid tot presentaties van Nederlandse ontwerpers op de biënnale van São Paulo, zoals Crimson Architectural Historians met de tentoonstelling ‘The Banality of Good’, West 8 met ‘Madrid-Rio’, MVRDV  met de tentoonstellingen ‘Vertical Village’ en ‘Freeland’ en De Urbanisten met een tentoonstelling over het Rotterdamse waterplein Benthemplein.

Over Ligia Nobre

Ligia Nobre studeerde architectuur en stedenbouw aan de faculteit Architectuur en Stedenbouw van de Mackenzie-Universiteit in São Paulo en behaalde vervolgens in 1999 haar mastergraad in de geschiedenis en theorie van de architectuur aan de Architectural Association School of Architecture in Londen. Nobre was medeoprichter van exo experimental org. (2002-2007), een platform voor onderzoek op het gebied van kunst en stedenbouw in São Paulo. Ze heeft als onderzoeker en student-assistent gewerkt voor de hoogleraren Jacques Herzog en Pierre de Meuron in de ETH Studio in Bazel (2007-2008), als consulent bij het ministerie van Cultuur van Brazilië (2009-2010) en als gastdocent aan de faculteit van Architectuur en Stedenbouw van de Mackenzie-Universiteit in São Paulo (2009-2011).

Over Magu Bueno

Maria Augusta Bueno heeft een bachelorgraad in Architectuur en Planologie behaald aan de Mackenzie-Universiteit in São Paulo (1997) en is in 2000 cum laude afgestudeerd aan het programma Master of Science in Architecture and Urban Design van Columbia University. Ze heeft als onderzoeker en videomaker meegewerkt aan de Amerikaanse sectie van de tentoonstelling Mutations die werd gehouden in Bordeaux en Tokio, en waarvan ook een boekuitgave verscheen, Mutations, uitgegeven door Actar Publishers. Ze maakte van 2001 tot 2007 deel uit van het architectenteam van Davis Brody Bond Aedas in New York en São Paulo en hield zich daar bezig met stedenbouwkundig ontwerp, huisvesting en institutionele en industriële projecten in de VS, Kazakhstan en Brazilië. In 2008 was ze samen met Andrea Castanheira medeoprichter van het architectenbureau Estudio Maac, en sindsdien is ze gastdocente aan de Escola da Cidade in São Paulo. In 2010 werd ze directeur van het São Paulo Lab.