Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op vrijdag 11 juli vond Lichting 2014 plaats tijdens de Amsterdam FashionWeek. De veertien beste afstudeerders van de zeven Nederlandse modeopleidingen toonden hun eindexamencollecties op de catwalk. Bastian Visch ontving de V&D Talent Award.

Lichting is bedoeld om een brug te slaan tussen jong talent en de modeindustrie. Het is uitgegroeid tot dé prijs voor jong modetalent. De winnaar krijgt de kans een kleine collectie te ontwerpen waarvan de tijdloze items onderling te combineren zijn (een zogeheten capsule collectie), en die collectie te ontwikkelen en produceren onder professioneel advies en begeleiding. In het voorjaar van 2015 wordt de collectie verkocht in een geselecteerd aantal winkels van V&D.

Binnen het internationale bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut zijn de volgende internationale panelleden van Lichting uitgenodigd: Jo Simpson: modestyliste, model casting en productie directeur van de London Fashion Week en curriculum leader in fashion aan Central Saint Martins; Mathew Stevenson-Wright: redacteur mannenmode bij Wallpaper Magazine; Marlo Saalmink: creative consultant, spreker en brand consultant uit Kopenhagen en Lotte Mostert: voormalig deelnemer van Lichting, collectiemanager bij Haider Ackermann en onafhankelijk modeontwerper & product developer. De panelleden hebben de kandidaten geadviseerd en samen met andere experts uiteindelijk Visch als winnaar gekozen. Naast de Lichting show hebben de panelleden een aantal andere shows van de Amsterdam FashionWeek bijgewoond en gedineerd met alle hoofddocenten van de modeacademies en partners, waaronder Het Nieuwe Instituut. Het programma is in nauwe samenwerking met FashionWeek Nederland en HTNK Fashion recruitment & consultancy georganiseerd.