Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Ieder jaar bezoeken tientallen internationale professionals uit de disciplines architectuur, design, mode en digitale cultuur naar Nederland op uitnodiging van Het Nieuwe Instituut, om kennis te maken met de werkwijze van het Nederlandse (multidisciplinaire) ontwerpveld. Zij doen dit in het kader van het Internationaal Bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut. Dit programma stimuleert de internationale dialoog, culturele uitwisseling, marktverruiming en uitbreiding van het internationale netwerk.
 
Dit jaar heeft door de Covid-19-pandemie en de daarmee verbonden restricties voor internationaal reisverkeer een deel van de bezoeken digitaal plaatsgevonden. Op deze pagina lees je welke internationale gasten Het Nieuwe Instituut in 2021, zowel fysiek als digitaal, heeft verwelkomd:
januari 2020
Godofredo Pereira (CL), Pedro Alonso (CL), Emily Martin (VS)
In het kader van het onderzoeks- en tentoonstellingsproject Lithium nodigde Het Nieuwe Instituut architecten en onderzoekers Godofredo Pereira en Pedro Alonso en antropoloog Emily Martin uit voor een rol in een reeks online programma's rond het mineraal lithium en hoe het zich verhoudt tot vormen van burn-out op planetaire, menselijke en technologische schaal. De bijeenkomsten werden georganiseerd in de context van Thursday Night Live! Vanwege de geldende coronamaatregelen van dat moment werden deze TNL!-activiteiten gestreamd.
januari 2020
Jason Wee (VS), Astria Suparak (VS)
Festival, tentoonstelling en multidisciplinair on- en offline platform Other Futures kon dankzij een bijdrage via de Open Call voor bezoekersprogramma's een interview laten monteren en publiceren waarin artistiek leider Brigitte van der Sande met kunstenaar Jason Wee in gesprek gaat over zijn installatie Masterplan.
mei 2021
Valencia James (Volumetric Performance Toolbox) (BB), Archivo Auxiliar (MX), Jason King (VS), GLOR1A (VK) en Alpha Rats (JP)

In samenwerking met Rewire Festival presenteerde Het Nieuwe Instituut For the Record: In Another Setting. In dit evenement worden ontwerptactieken voor collectieve muziekervaringen in en na de pandemie besproken. De bijdragen van Alpha Rats (JP), Archivo Auxiliar (MX), GLOR1A (VK), Volumetric Performance Toolkit (VS) en Jason King (VS) werden mogelijk gemaakt met ondersteuning vanuit het Internationale Bezoekersprogramma.

Juli 2021
Vasco Mendes, Maria Reis, Sara Graça, Sreya (PT)

Het Nieuwe Instituut was op 23 en 24 juli 2021 onderdeel van de Porto Design Biennale 2021 (PDB’21) met het tweedaagse workshop- en lezingenprogramma For the Record: The Politics of Design in Music Video. Tijdens het publieksevenement op de eerste dag werden kunstenaars, ontwerpers, filmmakers en het publiek uitgenodigd om te reflecteren op recente muziekvideo's van de Portugese kunstenaars Vasco Mendes (regisseur van muziekvideo's en films), Maria Reis (kunstenaar en muzikant) en Sara Graça (kunstenaar en ontwerper) van Cafetra Records, en Sreya (kunstenaar en muzikant). Op de tweede dag werd een workshop georganiseerd met een aantal ontwerpers en kunstenaars uit Nederland.

oktober 2021
New Order of Fashion, Matthew Needham (UK)
Tijdens de Dutch Design Week nodigde de organisatie New Order of Fashion (NOoF) ontwerper Matthew Needham uit voor een verdiepende NOoF Talk en om hem als mentor een nieuwe lichting NOoF-talents in het NOoF LAB te laten inspireren. Stichting New Order of Fashion heeft recentelijk nauw samengewerkt met Matthew voor onder andere de Long Live Fashion expositie in het Textielmuseum, dat van 25 september 2021 tot en met 27 maart 2022 te zien was.
november 2021
Sean Cole (VS)

Sean Cole is een Amerikaanse journalist, dichter en maker van de gerenommeerde This American Life podcastserie. In 2021 is hij door het Podcastnetwerk, dat zich als stichting inzet om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen, uitgenodigd voor een keynote over de vervoerende kracht van audio op de openingsavond van het jaarlijkse Podcastfestival in Groningen. Daarnaast verzorgde hij bij de aangesloten conferentie in Amsterdam een masterclass in het interviewen van mensen die iets te verbergen hebben. De keynote in Groningen is als podcast terug te luisteren op de feed van het Podcastfestival 2021.

november 2021
Katerina Gregos (GR)
Katerina Gregos is een Griekse curator, docent en schrijver die momenteel in Brussel woont. Sinds 2021 is ze artistiek directeur van het National Museum of Contemporary Art (EMST) in Athene. In haar werk als curator legt ze zich toe op de relatie tussen kunst, de maatschappij en politiek, met in het bijzonder vraagstukken omtrent democratie, mensenrechten, de economie, crisis en veranderende wereldwijde productieketens.
november 2021
Raphael Bastide (FR), Rifke Sadlier (UK), Ambika Joshi (IN)

Creative Coding Utrecht, een platform ter stimulering van digitale creativiteit en coderen als kunstvorm, organiseerde in samenwerking met ontwerper Vera van de Seyp een tweedaags Symposium rondom Creative Coding. Het hybride event bestond uit workshops, interviews, demo’s en artists talks en vond plaats in November 2021 in het Veem Theater in Amsterdam.

Deze pagina wordt nog verder aangevuld.