Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Sofiane Si Merabet en Nouha Ben Yebdri bezochten Nederland van 31 januari tot 10 februari 2020, via de Open Call van het Internationaal Bezoekersprogramma, als onderdeel van het curatorenteam van media- en digitale kunstfestival New Radicalism.

New Radicalism is een vierdaags festival rondom radicaal nieuw talent binnen de digitale kunst en cultuur uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en haar diasporas, bestaande uit een expositie, panels, talks, workshops, lezingen, een reading room gehost door Athenaeum Amsterdam en een uitgebreid (electronisch) muziekprogramma in de avond. 

De Frans/Algerijns cultureel ondernemer en beeldend kunstenaar Sofiane Si Merabet behaalde zijn bachelor Political Science aan de Science-Po Lyon en zijn mastergraad in Management aan de EDHEC Business School. Naast zijn carrière in marketing bij L'Oreal en LVMH in Parijs en Dubai, is hij de oprichter van Karta, een cultureel marketingbureau en van The Confused Arab, een digitaal platform dat de vele definities van een Arabische identiteit onderzoekt door middel van kunst en design. Si Merabet vertegenwoordigt de rijkdom en diversiteit van de Arabische cultuur door samen te werken met verschillende talenten uit de MENA-regio. Na zijn kunstinstallatie Hammam tomorrow op SIKKA Art Fair (2017), een cultureel initiatief van de Dubai Culture and Arts Authority, zet The Confused Arab het gesprek over de diversiteit van Arabische identiteiten voort. Hoewel zijn aanvankelijke idee was om steden in de MENA-regio te representeren die zich specifiek richten op tradities, geschiedenis en muziek, heeft hij sindsdien besloten zijn bereik verder uit te breiden, met als doel samenwerkingen aan te gaan met de verschillende leden van de Arabische diaspora’s. 

Nouha Ben Yebdri is een onafhankelijke curator gevestigd in Tangier. Na haar studie in Madrid heeft ze gewerkt als auteur bij NOTODO.COM, het online magazine van La Fábrica en als redacteur van Edelvives. In 2015 keerde ze terug naar Marokko als projectmanager bij Trankat Art Residency in Tetouan. Sinds 2016 is ze de oprichter en artistiek directeur van Mahal, een interdisciplinaire kunstinstelling gewijd aan hedendaagse kunstpraktijken in Tanger. Nouha Ben Yebdri is tevens lid van Madrassa, een curatorieel collectief dat het vormgeven van tentoonstellingen kritisch bevraagt, door te experimenteren met en onderzoek te doen naar collectieve praktijken en grensoverschrijdende samenwerkingen. Haar onderzoek is gebaseerd op de verschillende leerprocessen met betrekking tot artistieke praktijken en via dit laatste, door kunstruimtes te beschouwen als een plek voor niet-geïnstitutionaliseerde talentontwikkeling, een die open staat voor creativiteit, ontmoeting en experiment. Als reactie op het pedagogisch systeem dat nog steeds een onderwijsprogramma voortbrengt dat tijdens de koloniale tijd is opgesteld. Nouha richt zich daarom op hedendaagse kunststudies die artistieke praktijken in Marokko, Algerije en Tunesië met elkaar verweven met een postkolonialisme, identiteits- en genderstudies lens en bevraagt hoe nieuwe media deze noties vormgeven.