Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Met een driedaags programma wil het Utrechtse medialab SETUP een gesprek starten over nieuwe ongelijkheden in de samenleving als mogelijk gevolg van automatisering. Gedurende drie dagen komen verschillende partijen en Eubanks samen om met elkaar in gesprek te gaan en de balans op te maken over de situatie in Nederland. 

Op 16 januari sprak Eubanks tijdens de Privacyrede 2019, in Utrecht. Er wordt tijdens deze editie van de jaarlijks terugkerende rede ingegaan op algoritmische besluitvorming en hoe die mogelijk zorgt voor verdelingen binnen de samenleving. Tijdens de rede legt Eubanks aan de hand van opzienbarende en pijnlijke voorbeelden uit hoe het nieuwe ‘data-regime’ serieuze impact op talloze levens heeft. Op donderdag 17 januari ging Eubanks in gesprek met leden van verschillende politieke partijen tijdens een publieke hoorzitting. Eubanks sloot haar bezoek af op vrijdag 18 januari met een Expert Meeting met studenten en onderzoekers van de Universtieit van Tilburg, het lectoraat Journalism en Innovation van Fontys Hogeschool, Mindlabs en Design Academy Eindhoven.

Virginia Eubanks (Associate Professor of Political Science, University at Albany) schrijft over technologie en sociale rechtvaardigheid. Voor haar boek Automating Inequality (2018) onderzocht ze de gevolgen van data mining en voorspellende algoritmen op de ‘working-class’ van Amerika. 

SETUP publiceerde een artikel over de uitkomsten van het bezoek van Virginia Eubanks.