Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Uit onderzoek van Stefania Druga blijkt dat slim speelgoed meer invloed kan hebben op de morele keuzes van kinderen dan mensen dat kunnen. Dit vormde voor SETUP en Waag de aanleiding om kritisch te kijken naar de rol van AI in de relatie tussen ouders en kinderen.

Het debat over slim speelgoed - speelgoed dat met internet verbonden is - richt zich vaak op databescherming en privacy, maar er zijn ook andere belangrijke vragen. Welke invloed heeft AI bijvoorbeeld op de socialisatie en identiteitsvorming van kinderen? Wat gebeurt er als een AI zich mengt in de relatie tussen ouders en kinderen? Wat zijn de gevolgen van het uitbesteden van ‘frictie’ aan een AI? Hoe veranderen spel en verbeelding als speelgoed steeds slimmer wordt?

Stefania Druga is geboren in Roemenië en woont en werkt in de VS. Ze heeft gewerkt bij MIT, Google en is de oprichter van HacKIDemia in Duitsland. In 2018 publiceerde ze het onderzoek My Doll Says It’s OK: Voice-Enabled Toy Influences Children’s Moral Decisions, waarmee ze een onderbelicht aspect in het gesprek rondom slim speelgoed blootlegde. Daarnaast biedt het door Stefania Druga ontwikkelde platform Cognimates een manier om zelf met AI aan de slag te gaan en alternatieven te verkennen.