Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut organiseert een netwerkbijeenkomst in de vorm van een 'sobremesa' voor een groep van 25 ontwerpers, kunstenaars, instellingen, festivals, muzikanten en filmmakers. Het doel van de bijeenkomst is om de leden van dit bij het project betrokken netwerk van beoefenaars en instellingen aan elkaar voor te stellen en om de mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden en uitwisselingen – binnen en buiten de context van For the Record – te verkennen. Speciale gasten zijn de speculatieve architect Liam Young (Sci-arc) en Wheelright Prize-winnaar Aude-Line Dulière.

For the Record

In 2018 lanceerde Het Nieuwe Instituut het langetermijn onderzoeksproject For the Record, over de politiek van de videocultuur. Het project bestaat uit een reeks evenementen en videoproducties in 2019-2020 en een tentoonstelling in 2020. For the Record onderzoekt hoe de hedendaagse videocultuur, door bestaande realiteiten bloot te leggen en alternatieven voor te stellen, fungeert als publieke ruimte voor consumentisme, activisme en emancipatie. Het project richt zich op de technologieën, het ruimtelijk ontwerp en de vormen van representatie die worden ingezet in onlinevideo- en live evenementen en gebruikt publieke programma's en videoproducties als haar belangrijkste onderzoeksinstrumenten.

Liam Young

Liam Young is een in Australië geboren architect die opereert op het raakvlak van design, fictie en toekomst. Hij is oprichter van de denktank Tomorrow’s Thoughts Today, een groep die de mogelijkheden van fantastische, speculatieve en denkbeeldige stadsculturen onderzoekt. Young baseert zijn ontwerpficties op de realiteit van het heden en is daarnaast medeoprichter van de Unknown Fields Division, een nomadisch onderzoeksbureau dat locatie-opnamen maakt en op expeditie gaat naar het einde van de wereld om nieuwe trends te documenteren en de zwakke signalen van mogelijke toekomsten te ontdekken. Hij heeft overal ter wereld lesgegeven, onder meer aan de Architectural Association en de Princeton University en leidt momenteel een MA in Fiction & Entertainment aan het SCI-Arc. Young verdeelt zijn tijd tussen het verkennen van verre landschappen en het visualiseren van de fictieve werelden die hij daaruit extrapoleert.

Aude-Line Dulière 

Aude-Line Dulière behaalde haar Master in de architectuur aan de Harvard GSD, werkte bij David Chipperfield Architects in Londen, bij Rotor Deconstruction in Brussel en bij verschillende Europese filmstudio’s. Ze is niet alleen een geregistreerd architect, maar ook lid van de Britse Film Design Guild, lid van de raad van bestuur van La Loge en heeft les gegeven op verschillende scholen.

Aude-Line won in 2018 de Harvard University Graduate School of Design's Wheelwright Prize. Dulière's winnende voorstel Crafted Images: Material Flows, Techniques, and Uses in Set Design Construction had tot doel om ‘constructiemethoden en toeleveringssystemen in de wereldwijde filmindustrie te onderzoeken door middel van de ruimtevormende elementen van film- en decorontwerp en van mogelijke innovaties op het gebied van materiaalgebruik en hergebruik in de architectuur en de bouw in het algemeen.’