Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Silvia dal Dosso, Aria Mag en Pietro Parisi van onderzoeks- en kunstcollectief Clusterduck bezoeken Rotterdam ter gelegenheid van #MEMEPROPAGANDA Goes to Rotterdam, een interactief tentoonstellingsproject over memes en politiek in Het Nieuwe Instituut van 24 januari tot 3 februari 2019, tijdens het International Film Festival Rotterdam.

#MEMEPROPAGANDA is een tentoonstellingsproject dat zowel online als in het echte leven plaatsvindt. Een reflectie op de groeiende rol van memes in de digitale samenleving, waarbij kritisch wordt gekeken naar hun brede impact op hedendaagse esthetiek, politiek en wetenschap. #MEMEPROPAGANDA is een experiment in collectieve meme-productie, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om deel te nemen aan een online meme-wedstrijd. Op 24 januari gaat Clusterduck een artist talk aan met collega-kunstenaar Aapo Nikkanen tijdens Thursday Night Live!: IFFR Rabbit Hole.

Op 26 januari neemt het collectief deel aan het IFFR Pro Hub Panel, The Power of Social Media: using its language in storytelling. Onderdeel van het thematische IFFR-programma Rabbit Hole en gericht op de beeldtaal van de internetmeme. Het panel onderzoekt het gebruik en de invloed van de taal die op social media gebruikt wordt als middel om verhalen te vertellen en als cultuurkritiek. Samen met filmprogrammeur, criticus en art-house meme maker Eric Allen Hatch, filmcriticus Yoana Pavlova en kunstenaar Aapo Nikkanen zullen ze het hebben over online obsessies, social media-taalgebruik door professionals, en het beoordelen van kunst, cinema en andere media.
 
Clusterduck is een onderzoeks- en kunstcollectief dat de vorming en ontwikkeling van online subculturen bestudeert. In de loop van een jaar heeft Clusterduck een groot netwerk van digital creators opgebouwd. Het collectief houdt zich bezig met onderzoek naar chats, groepen en initiatieven die door het collectief worden geïnitieerd. Een van hun nieuwste projecten is de online tentoonstelling #MEMEPROPAGANDA, gehost door greencube.gallery.