Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Afkomstig uit

Canada

Datum

19 tot en met 21 maart 2018

Doel van het bezoek

Van 19 tot en met 21 maart 2018 had Het Nieuwe Instituut bezoek van Stefana Breitwieser en Tim Walsh van The Canadian Centre for Architecture (CCA), experts op het gebied van digitaal conserveren van born-digital Architectuur.

De digitale wereld dringt steeds verder door in onze collecties, archieven en bibliotheken. Eerst door de digitalisering van grote hoeveelheden analoog materiaal, en meer recent met de komst van born-digital materiaal. Archieven van architectenbureaus die sinds de jaren negentig steeds meer met de computer zijn gaan ontwerpen, stellen het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, onderdeel van Het Nieuwe Instituut, voor nieuwe uitdagingen. Software veroudert snel, dus hoe houd je de digitale bestanden toegankelijk? Wat te doen met de groeiende hoeveelheden data waarmee de digitalisering van de architectuurpraktijk gepaard gaat? Zorgen die ook voor andere onderzoeksvragen? Deze en andere kwesties kwamen aan de orde tijdens de expertmeeting op 20 maart 2018 ter gelegenheid van het bezoek van Tim Walsh en Stefana Breitwieser van het Canadian Centre for Architecture aan Het Nieuwe Instituut.

Het Nieuwe Instituut nodigde Walsh en Breitwieser van het CCA uit om kennis en ervaring uit te wisselen over het archiveren van ‘born-digital’ architectuur. Tijdens een expertmeeting met representanten van verschillende Nederlandse archieven, zoals EYE Filmmuseum, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, en bureaus als MVRDV en OMA, werd gesproken over hoe de slecht toegankelijke digitale bestanden uit de jaren negentig weer geopend en bekeken kunnen worden. Hoe je het materiaal vervolgens opslaat, bewaart en ordent, zodanig dat het toegankelijk blijft, ook in de toekomst.Naast de expertmeetings bezoeken Breitwieser en Walsh de archieven van Het Nieuwe Instituut, het EYE Filmmuseum in Amsterdam en Lima –  international platform for sustainable access to media art.

Een verslag van de Expertmeeting Archiving Digital Architectural Heritage

Functie

Tim Walsh en Stefana Breitwieser zijn digitale conservatoren verantwoordelijk voor het opstellen van normen, beleid en procedures voor de acquisitie, behandeling, ordening, beschrijving en toegang tot born-digital archieven bij het Canadian Centre for Architecture. Zij houden toezicht op een team van Digital Processing Archivists en beheren het digitale depot van CCA.