Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Afkomstig uit

Egypte

Data

9 tot en met 13 januari 2018

Doel van het bezoek

Mohamed Elshahed ontmoet tijdens zijn bezoek Tamar Shafrir (schrijver en onderzoeker op het gebied van design, visuele cultuur en technologie), Nick Axel (architect, theoreticus en redacteur gevestigd in Amsterdam, nu plaatsvervangend redacteur van e-flux architectuur) en Füsun Türetken (architect en beeldend kunstenaar uit Istanbul, voormalig Research Fellow van Het Nieuwe Instituut en docent Visuele Cultuur, Interieur en Audio Visueel Ontwerp).

Verder spreekt hij met Fadwa Naamna (2018 curatorial fellow bij De Appel) en ontmoet hij Michiel van Iersel (urbanist en curator werkzaam op het snijvlak van kunst, architectuur, design en erfgoed). Ook bezoekt hij Mitchell Esajas in The Black Archives. Onderdeel van Mohameds' programma is ook een bezoek aan het nieuwe tentoonstellingsontwerp voor de permanente collectie van OMA in Stedelijk BASE, de tentoonstelling Black and Revolutionary: Het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud (over twee Zwarte revolutionairen) en de tentoonstelling Change the System in Boijmans van Beuningen, waar hij Annemartine van Kesteren, curator van Change the System, ontmoet.

Elshahed zal als panellid deelnemen aan de donderdagavondlezing Design Dialogues: Based in… bij Het Nieuwe Instituut. Deze editie van Design Dialogues kijk kritisch naar de rol van de locatie in de context van design. Gedurende zijn bezoek zijn er mogelijkheden voor netwerkversterking en consolidatie op het Nederlandse gebied van architectuur en design, wat mogelijkheden biedt voor verdere samenwerking.

Functie

Mohamed Elshahed is een architect, onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Hij is curator van het Modern Egypt Project van het British Museum en doceert architectuurgeschiedenis aan de Amerikaanse Universiteit van Caïro. In 2011 richtte hij het online platform Cairo Observer op als middelpunt van het architecturale en stedelijke discours in Egypte. Elshahed werkt momenteel aan het manuscript van zijn boek Revolutionary Modernism? Architecture and the Politics of Transition in Egypt, 1936-1967, dat zich richt op architectuur en stedenbouw in Egypte tijdens de periode van politieke transitie rond de staatsgreep van 1952. Hij behaalde een Master in Architectuurwetenschappen aan MIT.