Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Afkomstig uit

Canada 

Data

23 tot en met 27 oktober 2018

Doel van het bezoek

Alessandra Ponte is hoogleraar aan de École d'architecture, Université de Montréal. Met haar uitgebreide kennis op het gebied van architectuur en informatietechnologie zal zij tijdens de Automated Landscapes: Data Centers Seminar deel uitmaken van een panel.
 
Ponte geeft daarnaast een lezing in Het Nieuwe Instituut genaamd Matters of Extraction over het begrip 'total environment' en hoe dit zich verhoudt tot energielandschappen en megastructuren in Canada. Ze zal zich richten op mijnbouw in een regio op de grens van Labrador en Quebec.

Tijdens haar bezoek aan Nederland ontmoet Ponte verschillende Nederlandse architectuur- en designvertegenwoordigers en bespreekt ze tijdens het diner onderzoeksthema's. Vervolgens bezoekt ze samen met Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Studie Centre) de Deltawerken en krijgt ze een rondleiding door de archieven en tentoonstellingen van Het Nieuwe Instituut en bezoekt ze Huis Sonneveld. Gedurende haar bezoek zijn er mogelijkheden voor netwerkversterking en consolidatie op het gebied van architectuur en design in Nederland en ontstaan er mogelijkheden voor verdere samenwerking.

Functie

Alessandra Ponte is hoogleraar aan de École d'architecture, Université de Montréal en heeft lesgegeven aan de architectuurscholen van Princeton University, Cornell University, Pratt Institute New York, de ETH Zürich en aan de I.U.A.V. (Venetië). Ze was adjunct-professor aan de School of Design of Built Environment and Engineering, Queensland University of Technology (Brisbane, Australië), gaf workshops in samenwerking met de AA School London en de Catholic University of Santiago de Chile, en aan de Universiteit van Costa Rica.

Ponte is verantwoordelijk voor het ontwerp en de organisatie van het Phyllis Lambert International Seminar, de jaarlijkse colloquia over architectuur, gehouden aan de Université de Montréal. Zij was curator van de tentoonstelling Total Environment: Montreal 1965-1975 (Canadees Centrum voor Architectuur, Montreal, 2009) en werkte mee aan de tentoonstelling en catalogus God & Co: François Dallegret Beyond the Bubble. Ze heeft onder meer The House of Light en Entropy gepubliceerd (Londen: AA Publications, 2014). Ze werkte mee aan het Canadese paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2014 (Arctic Adaptations) en 2016 (Extraction). Van 2013 tot 2016 was ze lid van de onderzoeksgroep Future North (AHO, Oslo, Barentszentrum).

Ze werkt nu samen met het Office for Urbanization (GSD, Harvard University) aan een project gewijd aan Landschap as Urbanism in the Americas. Sinds 2017 ontwikkelt ze samen met masterstudenten en medewerkers van de Université de Montréal een onderzoek naar architectuur en informatietechnologie.