Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Gasten

Nesile Yalçin (TR), Emre Akbil (CY), Alkis Dikaios (CY), Evangelos Ravanos (GR), Joost Frijda (GR)

Afkomstig uit

Griekenland, Turkije en Cyprus

Data

6 tot en met 8 juni 2018

Doel van het bezoek

De zes uitgenodigde architecten en ontwerpers gaan tijdens hun driedaagse verblijf in Nederland op zoek naar input op het gebied van stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, duurzame steden, slimme mobiliteit en gentrificatie. Tijdens een reeks bijeenkomsten zullen ze mogelijkheden voor netwerkversterking en -consolidatie in het Nederlandse ontwerpveld onderzoeken en de samenwerkingsmogelijkheden verkennen.

De internationale gasten brengen onder andere een bezoek aan Freehouse in Rotterdam Zuid, de Veldacademie, om te spreken over multidisciplinair stedelijk onderzoek, design en talentontwikkeling, en Vereniging Delta Metropool voor een lezing over binnenstedelijke ontwikkeling, regeneratie en onafhankelijk ontwerpend onderzoek naar metropolitane ontwikkeling in Nederland en de Euro-Delta metropool met Linda Vlassenrood. Verdere discussies over de innovatiekant van stedelijke ontwikkeling zullen plaatsvinden bij ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ).

Daarnaast zal de groep ingaan op belangrijke onderwerpen met betrekking tot circulaire industrie in gesprekken met Superuse studio en Jan Jongert bij Blue City, een incubator voor circulaire ondernemers. Met Linda Vlassenrood van DATAstudio gan ze in op het inzetten van datatechnologie om steden slimmer (smart) te organiseren.

Ook bezoeken ze de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), bekijken ze een lezing van Paolo Patelli, Associate Reader van Design Academy Eindhoven, en bezoeken ze Bio Art Lab. Verder spreken ze met Tinus Kanters op Stratumseind Living Lab. Tijdens een bezoek aan Het Nieuwe Instituut, ontmoeten de internationale gasten medewerkers, bekijken ze de archieven en een worden rondgeleid door de tentoonstellingen.

Functie

Nesile Yalçin werkt als architectonisch design professional bij ATÖLYE, een strategische ontwerpstudio en transdisciplinair innovatieplatform in Turkije. Emre Akbil is eigenaar van Etika Design Studio, gevestigd in Cyprus. Alkis Dikaios is hoofdontwerper en partner bij het Cypriotische architectenbureau Athos Dikaios + Associates. Hij is betrokken bij het ontwerp van residentiële, commerciële, industriële en publieke projecten. Ook is hij hoogleraar aan de architectuurafdelingen van de Universiteit van Cyprus en de Universiteit van Nicosia. Evangelos Ravanos is partner bij MRA Architects, een bureau dat actief is op het gebied van architectuur, stedenbouw en interieurontwerp. Joost Frijda is mede-oprichter van het Griekse GFRA Architecture, en houdt zich bezig met de ontwikkeling van groenvoorzieningen in stedelijke openbare ruimtes en hergebruik en restauratie.