Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Dit divers samengestelde gezelschap is uitgenodigd ten tijde van de conferentie ‘What Design Can Do’ dat op 16 en 17 mei 2013 plaatsvond. De dag voorafgaand aan de conferentie heeft de groep gezamenlijk een aantal bezoeken afgelegd aan onder andere het Sandberg Instituut en het Rijksmuseum, inclusief een presentatie over de Rijksstudio. David Kester en John Bielenberg, beiden spreker op de conferentie, hadden daarnaast nog een afspraak met Sabine Wildevuur van De Waag. Mara Gama, Braziliaanse curator en design journalist voor de Braziliaanse krant Folha, en Masaru Ito en Haruka Yokokawa van Shibaura House Tokyo brachten een langer bezoek aan Nederland.

Mara Gama is co-curator van het project ‘My waste is your waste’, dat in november 2012 in São Paulo was te zien en op 18 mei 2013 opende in MOTI, Museum of the Image in Breda. Dit bezoek is samen met Joanna van der Zanden, onafhankelijk curator van deze tentoonstelling namens MOTI tot stand gekomen. Mara Gama heeft verschillende ontmoetingen gehad met ontwerpers zoals DUS architecten, Droog Design en Bureau Mijksenaar, dat ze geïnterviewd heeft over de nieuwe bewegwijzering van het vliegveld in Brazilië   Na het bezoek aan Nederland heeft Mara Gama verschillende publicaties geschreven over de Rijksstudio en het Rijksmuseum in Folha de São Paulo en op BlogDesign over o.a. de conferentie ‘What Design Can Do’.

Masaru Ito, directeur van het bedrijf Kohkoku Seihan en Haruka Yokokawa, programma directeur van Shibaura House waren uitgenodigd op verzoek van de Nederlandse ambassade in Tokyo. Als zakelijk bureau (reclame en drukwerk) hebben zij hun gebouw deels opengesteld voor culturele evenementen, om zo iets terug te doen voor de maatschappij. In 2012 is de 'Critical Studio' opgericht, een "alternatieve" opleiding, buiten de gebruikelijke designopleidingen, voor mensen die in de creatieve industrie verder willen. Het doel van dit bezoek was om gastdocenten te vinden voor workshops rond het thema urban planning (startend in september 2013) Het Nieuwe Instituut heeft op basis van hun wensen voor dit nieuwe semester afspraken ingepland met o.a. OMA, MVRDV, Daan Roosegaarde en KesselsKramer maar ook bezoeken aan onderwijsinstellingen geregeld, zoals No Academy en het Sandberg Instituut.  Ook hebben ze gesproken met het Stimuleringsfonds.
Het bezoek heeft tot nu toe geresulteerd in een gastcollege van DUS architecten en Erik Kessels in het Shibaura House.