Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

 

"States have citizens, markets have consumers and next to that we now have platforms that are new technical and institutional realities. Platforms have users, user can be humans, but also non-humans, machines or even organisms. We now have to come to terms with how states, markets and platforms as organisational entities overlap, and how they clash and what kind of frictions they produce." 

NAAM
Benjamin H. Bratton

AFKOMSTIG UIT
USA

DATUM BEZOEK
27 februari tot 3 maart 2015

DOEL BEZOEK
“Ik neem als keynote speaker deel aan Sonic Acts in Amsterdam. Dit festival is een platform voor onderzoek, ontwikkeling en productie op het snijvlak van kunst, wetenschap en theorie. De titel van mijn lezing daar is 'Geobiopolitics and Planetary-Scale Computation: Sensors, Abstractors, Governors'.
Op Sonic Acts kan ik me op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van e-cultuur in Nederland en mijn netwerk in die sector vergroten. Tot slot staat een bezoek aan Het Nieuwe Instituut op het programma en daar zal ik input leveren voor het webdossier van de tentoonstelling Tuin van Machines, die vanaf eind april te zien is.” De Tuin van Machines toont een wereld waarin machines niet alleen met mensen, maar ook met planten en dieren leren samenleven. Machines kunnen tegenwoordig steeds vaker luisteren, communiceren en meer zelfstandig functioneren, hoog tijd dus om ze als levende wezens te beschouwen en zo een nieuw verhaal over de toekomst van techniek te vertellen.

FUNCTIE
Benjamin H. Bratton is theoreticus op het gebied van filosofie, kunst en design. Verder is hij universitair hoofddocent Beeldende Kunst, directeur van The Center for Design and Geopolitics en faculteitscoördinator aan de University of San Diego. Sinds 2014 werkt Bratton tevens aan The European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland. Momenteel werkt hij o.a. aan de politieke geografie van cloud computing en alternatieve modellen voor ecologisch bestuur.
Lees hier meer over Benjamin Bratton.