Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als één van de belangrijkste publiekstrekkers, onderzoekers en sprekers op het gebied van de Braziliaanse creatieve economie, bracht Ana Carla Fonseca een bezoek aan Nederland. Vanwege een sterke voorliefde voor Nederland en de Nederlandse creatieve industrie is Fonseca zeer geïnteresseerd in Nederlandse kennis en ervaringen. In samenwerking met het Nederlands Consulaat in Sao Paulo stelden Het Nieuwe Instituut en DutchCulture een uitgebreid en gevarieerd programma voor haar samen op basis van haar wensen.

Ana Carla Fonseca is nauw betrokken bij de publiek-private ondernemingen ten behoeve van de revitalisering van het oude centrum van Sao Paulo. Tijdens haar bezoekersprogramma in Nederland sprak zij hierover met belangrijke nationale en lokale Nederlandse beleidsmakers in de creatieve industrie zoals Marjan Hammersma, Directeur Generaal Cultuur en Media- en het ministerie van Economische Zaken, agricultuur en innovatie, Topteam Creatieve Industrie en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. Fonseca focust zich onder andere op thema’s als creatieve clusters, musea, educatie en de relatie tussen haven en stad. Gesprekken met ZUS, Doepel Strijkers architecten, Capital D, Trudo en Charles Esche van het Vanabbe Museum (tevens curator van de kunstbiënnale in Sao Paulo 2014) sloten hier naadloos op aan. Ook woonde Fonseca tijdens haar bezoek een lezing bij van de Japanse architect Hideyuki Nakayama die hier dezelfde week te gast was binnen het internationaal bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut.

Op 17 augustus 2013 organiseerde Ana Carla Fonseca in Sao Paulo een seminar over revitalisering van steden, en over de vraag hoe initiatieven van onderop kunnen bijdragen aan het innovatieproces van steden. Alma Ploeger, projectleider Internationaal bij Het Nieuwe Instituut, heeft naar aanleiding van dit bezoekersprogramma een lezing gegeven over dit onderwerp gericht op Rotterdam.

Over Ana Carla Fonseca